Διοργάνωση 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2017 | ΠΑΜΘ – Π.Ε Έβρου

Η ΝΝ Διαφημιστική ανέλαβε από την ΠΑΜΘ – Π.Ε Έβρου τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2017, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το απολογιστικό βίντεο που ετοιμάσαμε:

Πιο συγκεκριμένα:

Γεμάτο εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές, μουσικοχορευτικές δράσεις ήταν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων υπήρξε ο πρώτος Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου του Έβρου 21.097 μ. με την επωνυμία «VIA EGNATIA RUN 2017» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου. Διακόσιοι εβδομήντα δρομείς από όλη τη χώρα έτρεξαν στα χνάρια της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού επιδεικνύοντας δύναμη και αντοχή, χαρίζοντας συγκινήσεις στους κατοίκους των χωριών από όπου διήλθαν και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σημείο τερματισμού, για να τους χειροκροτήσει και να τους επευφημήσει.

Δυνατό χειροκρότημα έλαβαν επίσης οι 170 συμπολίτες μας όλων των ηλικιών που συμμετείχαν στον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικό Βάδισμα 3.500 μ., καθώς και τα 70 παιδιά και 25 άτομα με αναπηρία που έτρεξαν στη διαδρομή 800 μ. Τη δράση στήριξαν περισσότεροι από 200 εθελοντές, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα του Έβρου.

Μετά την τελετή απονομής των μεταλλίων και των επάθλων στους νικητές όλων των κατηγοριών του «VIA EGNATIA RUN 2017», ακολούθησε show πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ritmo de Arte» χόρεψε σε ρυθμούς Via Egnatia παρουσιάζοντας μοντέρνους χορούς.

Την σκυτάλη έλαβε το νεανικό μουσικό συγκρότημα «DECHO» από τη Θεσσαλονίκη το οποίο ψυχαγώγησε με ποπ τραγούδια τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ. Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν στο χρόνο» χάρη στη Δραστηριότητα – Παιχνίδι που ετοίμασαν τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

Μπροστά στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης όπου αποτυπώθηκαν οι σημαντικοί σταθμοί – πόλεις της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Τα παιδιά κατανόησαν τη σημαντικότητα της Οδού στα ιστορικά δρώμενα του τόπου μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτή εξαιτίας του εμπορίου (ενδεικτική αναφορά στο μετάξι και τα μπαχαρικά), του πολιτισμού (ενδεικτική αναφορά στην τέχνη των ψηφιδωτών και σε κείμενα σε πάπυρο) και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν στους σταθμούς αυτής.

Παρόμοια εμπειρία είχαν όσοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις υπό τον τίτλο «Ζώντας στο χτες και στο σήμερα στη Via Egnatia» στο χώρο του Μουσείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Υπήρξε χάρτης της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον οποίο αποτυπώθηκαν οι αρχαίες ονομασίες τοποθεσιών, οι σταθμοί ανεφοδιασμού, τα φρούρια και γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν επάνω στο χάρτη με τη μορφή καρτών τις σημερινές πόλεις ή γνωστά σημεία με τις σύγχρονες ονομασίες τους, καθώς και τις τοποθεσίες καταγωγής των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου και τέλος τα προϊόντα τα οποία παρήγαγε ή επεξεργαζόταν η κάθε περιοχή.

Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου δημιουργήθηκε επίσης «ένας δρόμος από ζωγραφιές» των παιδιών που αποτύπωσαν την Αρχαία Εγνατία Οδό. Το πρωί της Κυριακής, 3 Σεπτεμβρίου, 50 περίπου συμπολίτες μας έλαβαν μέρος στην ξενάγηση σε πεδινό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη χάραξη της Via Egnatia από τους Ρωμαίους, τη μέθοδο κατασκευής, την πρόβλεψη για σημεία ανεφοδιασμού ανά τακτά χιλιομετρικά διαστήματα, τη σύνδεσή αυτών το στοιχείων με το σήμερα.

Το απόγευμα, απέναντι από το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο διαδραστικό εργαστήρι προβολής παραδοσιακών επαγγελμάτων, καροποιού, σαγματοποιού, υφαντικής, αγγειοπλάστη, ντενεκετζή, οργανοποιού, καλαθοπλέκτη, σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Όσοι βρέθηκαν στο χώρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους επαγγελματίες να δημιουργούν επί τόπου, διατηρώντας και εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές που αναπτύχθηκαν, καθιερώθηκαν και επιβίωσαν στη διάρκεια χιλιετιών.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μπορούν να επαναξιολογηθούν και να επιβιώσουν προσθέτοντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα περιβάλλον αναζήτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με συναυλία από το νεανικό παραδοσιακό συγκρότημα «ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ» και παρουσίαση θρακιώτικων χορών από τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» Αλεξανδρούπολης. Οι ήχοι της γκάιντας, της θρακιώτικης λύρας, του ακορντεόν και του νταουλιού συνεπήραν τον κόσμο που βρέθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email